Programme 2017

22 Σεπτέμβρη 2017

Wind beneath my wings

 

Σονάτες, κονσέρτα, σουίτες και τραγούδια για φλάουτο με ράμφος, όμποε, φαγκότο σε ρόλο μπάσο κοντίνουο και τσέμπαλο, συναντιούνται επί σκηνής με θεατρικούς μονόλογους, επιστολές, χρονογραφίες και ποιήματα.
Ο 17ος & 18ος αιώνας θάλλει στα μουσικά έργα των G.P.Telemann, J.P.Rameau, N.Chedeville, G.Finger, A.Vivaldi, αλλά και στα γραπτά των Montesquieu, G.P.F.F. von Hardenberg – ”Novalis”, W. Shakespeare, C. Goldoni, Moliere, Β. Κορνάρου.

 

Συμπράττουν:

Μαρία Κολέτου, φλάουτο με ράμφος / φαγκότο

Χρήστος Τσόγιας-Ραζάκοβ, μπαρόκ όμποε

Σεβαστιανός Μοτορίνος, τσέμπαλο

Δανάη Μπέρη, αφήγηση-δραματοποίηση

Επιμέλεια κειμένων:  Αντιγόνη Μηλιώρη

 

—————————–

 

23 Σεπτέμβρη 2017

Hunting Love

 

Μια παράσταση με πρωταγωνιστή τη γυναικεία άλτο φωνή και θέμα τον Έρωτα κυνηγό ή αλλιώς..το κυνήγι του Έρωτα.

Κοσμικές καντάτες των: Georg Friedrich Haendel, Antonio Caldara και Antonio Vivaldi για άλτο, βιολί, τσέλο & μπάσο κοντίνουο.
Αφήγηση: Το ερωτικό και μυθολογικό στοιχείο στη φωνητική μουσική του 17ου & 18ου αιώνα.

 

Συμπράττουν:
Αλεξάνδρα Αηδονοπούλου, άλτο
Αναστασία Μηλιώρη, μπαρόκ βιολί
Fabiola Ojeda, μπαρόκ τσέλο
Ana Maria Ospina, τσέμπαλο
Δανάη Μπερή: αφήγηση-δραματοποίηση

—————————–

24 Σεπτέμβρη 2017

Diverse & Bizarre

 

Το Σεπτέμβρη του 1737 ο G. P. Telemann αποφασίζει επιτέλους ν’ αφήσει το Αμβούργο και να επισκεφτεί το Παρίσι. Είναι καλεσμένος εδώ και 7 χρόνια από τέσσερις διακεκριμένους γάλλους μουσικούς. Καταφτάνει αργοπορημένος, αλλά όχι με άδεια χέρια… φέρνει μαζί του 12 Κουαρτέτα!
10 χρόνια αργότερα o Φρειδερίκος Β’ της Πρωσίας καλεί στο Potsdam τον J.S.Bach. Τη συνάντησή τους έχει κανονίσει ο γιος του, ο Carl Philipp, που δουλεύει ως μουσικός στην αυλή του Βασιλιά και περνάει την ώρα του γράφοντας Τρίο Σονάτες όπως κάνουν και όλοι οι συνάδελφοί του, αυτός όμως, χρησιμοποιώντας συνθετικά την τρίφωνη υφή κι έναν αντιστικτικό σχεδιασμό, φτάνει το είδος σε άλλη διάσταση. Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος δίνει ένα περίπλοκο μουσικό θέμα στον Johann Sebastian για ν’ αυτοσχεδιάσει πάνω σ’ αυτό μια τρίφωνη φούγκα. Το αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία… φούγκες, ριτσερκάρ, κανόνες και μια Τρίο Σονάτα.
Κι όλ’ αυτά σε μια Ευρώπη που φιλόσοφοι κι επιστήμονες όπως ο Καντ, ο Χιουμ, ο Βολταίρος, ο Ρουσσώ έχοντας διαδεχθεί τον Λάιμπνιτς, τον Σπινόζα, το Νεύτωνα, το Ντεκάρτ, τον Λοκ και τον Πασκάλ, διαπραγματεύονται και μιλούν για τα πάντα: τον κόσμο, την κρατική εξουσία, τη θρησκεία, την ηθική, την αισθητική, μέσα σ’ ένα σύμπαν που μόλις έχει χάσει τη Γη ως επίκεντρό του…

 

Ensemble Diverse & Bizarre:

Αναστασία Μηλιώρη, μπαρόκ βιολί
Κίρα Σαπλαχίδου, φλάουτο τραβέρσο
Fabiola Ojeda, μπαρόκ τσέλο
Σεβαστιανός Μοτορίνος, τσέμπαλο

Επιμέλεια κειμένων και βίντεο:  Αντιγόνη Μηλιώρη

 

—————————-

 

25 Σεπτέμβρη 2017

Plucked Sessions

 

Η θεόρβη, το βαθύτερο όργανο της οικογένειας του λαούτου μεσουράνησε σε όλη την Ευρώπη τον 17ο, αλλά και μεγάλο μέρος του 18ου ως όργανο απαραίτητο στο “basso continuo” κι ανέπτυξε παράλληλα σημαντική φιλολογία ως σόλο όργανο από συνθέτες όπως ο A. Piccinini, ο G. G. Kapsberger κα ο B. Castaldi.
Η chitarra spagnola από τις αρχές του 17ου αιώνα κατέκλεισε την Ευρώπη. Aκούγοντας κανείς τα έργα των R. de Visée, F. le Cocq, G. Sanz, S. de Murcia καταλαβαίνει τι ήταν αυτό που συγκινούσε τους απλούς ανθρώπους και τους βασιλιάδες της εποχής, αλλά και με πόση φρεσκάδα φτάνει αυτή η μουσική ως τις μέρες μας.
Η σύγχρονη κιθάρα, ευέλικτη και γοητευτική, δημιουργώντας κιθαριστικά σύνολα φιλοδοξεί με τη δική της ηχητική προσέγγιση να μεταφέρει τον ήχο της ορχήστρας δωματίου μεταγράφοντας κι ερμηνεύοντας δεξιοτεχνικά concerti grossi των A.Vivaldi και G.F.Haendel.

Συμπράττουν:

Αλέξανδρος Κάλκος, μπαρόκ κιθάρα

Guitarte Ensemble:  Nίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Άννα Σαρτζίδου, Χριστίνα Πολυκρέτη, Νεκτάριος Σακελλαρίου

Βασίλης Τιγγιρίδης, θεόρβη

 

Αφήγηση: Δανάη Μπερή

Επιμέλεια παρουσίασης έργων τέχνης: Αντιγόνη Μηλιώρη